Frilansande kontra heltid-vilket är bättre?

Föredrar du att vara heltidsanställd eller jobba som frilansare/konsult? Är ett bättre val än det andra? Vilket är rätt för dig?

Stora frågor.

Jag har hjälpt en hel del människor övergången från anställd till konsult, liksom den andra riktningen-och jag har varit både en W2 anställd och en 1099 konsult. Även om det inte finns något universellt rätt val, det finns säkert fördelar och nackdelar med varje. Det kommer ofta ner till en livsstil preferens.

Tidigt i min karriär på Unisys anlitade vi en konsult för att hjälpa oss med några av våra ingenjörsprojekt. Killen var verkligen begåvad, men ingen smartare eller mer kapabla än någon av de andra gruppmedlemmarna. Ändå var han få betalt en timme konsult kurs nästan 30% mer än alla andra. Överraskande (för mig), ville han inte vara en konsult-han vill omvandlas till en heltidsanställd, att veta mycket väl att hans kurs skulle släppas tillbaka till standard Engineering sortiment för Unisys.

Jag frågade honom varför han ville ta en så stor lönesänkning. Hans svar förmodligen inte kommer att överraska dig:

“Anthony, jag vill verkligen säkerheten för ett heltidsjobb.”

Men världen har förändrats under åren sedan samtalet ägde rum. Det finns inget sådant som anställningstrygghet någonstans. Ja, vissa stater i USA gör det svårt att säga upp en anställd, men för det mesta, om företaget vill ha dig borta, du är klar. (Jag är uppenbarligen inte hänvisa till spelningar med besittningsrätt eller andra former av juridiska avtal som utesluter en person från att vara permitterade.)

Det finns dock en viss Prestige eller status som kommer med att vara en anställd, och allt annat är lika, ett företag kommer att avsluta konsulter före sina anställda. Så, du kan hävda att en anställd har lite mer “anställningstrygghet” än en konsult.

På baksidan, som konsult, har du fördelarna med högre lön (vanligtvis) och skattelättnader för avdrag legitima kostnader för verksamheten från din inkomst. Och kanske mest påtagligt, du väljer projekten att arbeta på och kan vara din egen chef.

I många konsult spelningar, bestämmer du de timmar du kommer att arbeta-även om det kommer att finnas tillfällen när du behöver för att anpassa dina arbetsaktiviteter med företaget du stöder.

Den första konsult spelning jag hade krävt mig att tillbringa en dag per vecka i företagets kontor-men resten av tiden var helt min att schemalägga-så länge jag träffade överenskomna åtaganden.
Vill företagen ha konsulter?

Varför skulle ett företag välja att arbeta med en konsult (och betala mer) istället för att anställa en heltidsanställd?

Många anledningar, men här är några av de stora:

A. projektets tidsplan och enkelhet

Företaget har en specifik uppgift som måste slutföras under en viss tid. Om de inte har den nuvarande resurser och egen expertis för att uppfylla tidsfristen, kan de gå igenom den långa processen för onboarding en ny anställd och alla objekt som går med på det som:

back-and-Forth förhandling om lön/Sign-on bonus
väntar på att personen ska slutföra sina två veckors farväl till det tidigare företaget
ny medarbetare onboarding för förmåner, kontor, dator, telefon, etc.

Eller så kan företaget hitta en konsult som kan göra exakt vad som behöver göras och börja bidra inom några timmar.

Dessutom, när projektet är gjort, kan företaget lätt (utan smärta) avsluta kontraktet med konsulten och delar sätt som vänner.

B. kostnad

Ja, företaget kommer sannolikt att betala en högre skattesats för en konsult, men företaget kommer inte att betala några hälsofördelar eller anställning skatter (eller andra förmåner såsom 401K matchning). Så, timpriset kan vara högre, men den totala totala kontantutlägg är sannolikt mindre. Det kostar också mycket mindre att avsluta ett kontrakt med en konsult än att säga upp en anställd.

C. inget bagage och upplevd värde

En konstig sak händer inom företag (både stora och små)-de tenderar att utveckla en viss uppsättning av politik och silos. Och varje anställd “beviljas” tillgång till olika resurser baserat på deras titel och inflytande. Ändå har en extern konsult inget bagage – åtminstone ingen uppenbar.

Här är ett exempel på vad jag menar. Vi hade ett projekt på Unisys som krävde en grundlig analys över flera avdelningar (teknik, marknadsföring och försäljning) när vi utvecklade en viss produktstrategi. Vi kunde ha tilldelat en intern Task Force att dra all information tillsammans, bearbeta data och presentera resultaten.

Hade vi gjort det, skulle arbetsgruppen sannolikt ha varit stonewalled vid olika junkturer, plus när de presenterade sina resultat, skulle ingen ha tagit dem alltför allvarligt eftersom det skulle ha antagits resultaten var skeva mot vad de individer inom arbetsgruppen ville.

You may also like