Ett globalt fenomen med ecigg

Myanmar är långt ifrån det enda land som brottas med hur man reglerar ecigg. Med sina massiva ångmoln och fruktiga smaker har e-cigaretter blivit ett populärt alternativ till cigaretter runt om i världen under de senaste åren, särskilt bland ungdomar. Trots hälsoproblem växer e-cigarettmarknaden snabbt i länder som inte har förbjudit enheterna, inklusive Myanmar, där kändisar marknadsför vaping produkter på sociala medier.

En debatt fortsätter om huruvida användningen av e-cigaretter är ett säkrare alternativ än rökning. Företag som säljer e-cigaretter och vissa folkhälsoexperter säger att de kan hjälpa människor att sluta röka tobak, men detta påstående ifrågasätts av Världshälsoorganisationen.

Det står att det inte finns tillräckligt med bevis för att e-cigaretter hjälper rökare att sluta, men det finns tydliga bevis för att de är farliga. “Det råder ingen tvekan om att de är skadliga för hälsan och inte säkra,” WHO sade den 21 januari, när den varnade för att e-cigaretter kan skada foster och hjärnan hos tonåringar. “Nikotin är mycket beroendeframkallande och ungdomars hjärnor utvecklas upp till mitten av tjugoårsåldern,” WHO sa, och tillade att “exponering för nikotin kan ha långvariga, skadliga effekter”.

Många länder har förbjudit användning och försäljning av e-cigaretter på grund av oro för deras farliga effekter på användarna och dem omkring dem. Användningen av enheterna i Kina och Förenta staterna är föremål för stränga regler. Den 1 november skärpte Kina förbud mot att sälja e-cigaretter till personer under 18 år, samt online-försäljning och annonser för vaping produkter.

Grannlandet Thailand och Indien förbjöd användningen av e-cigaretter under 2014 respektive 2019. Indien varnade för en “epidemi” av e-cigarett användning bland ungdomar när det införde förbudet i september förra året. Förenade kungariket har dock intagit en annan hållning, en strategi som är inriktad på skademinimering. Medan e-cigaretter är hårt reglerade, har de också omfamnats som ett sätt att uppmuntra rökare att sluta normala cigaretter.

You may also like