Allt du behöver veta om vaping

De flesta vapes, eller e-cigaretter och https://vape.se/, är elektroniska enheter som använder påfyllningsbara tankar eller engångspatroner med en blandning av kemikalier och oljor som kan kombineras med nikotin, aromer eller marijuana.

I stället för att tända e-cigaretten med en flamma innebär vaping ett batteri som aktiveras genom att andas in eller trycka på en knapp som värmer vätskor, ofta genom metallspolar och förvandlar “e-juice” till en spraydimma, som människor inhalerar.

Ångan emulerar tobaksrök, och ger en känsla av att det är rökt men utan att producera förbränning, eller konsumerar tobak.

Vissa droppar olja kan dock inandas när vätskan svalnar, vilket kan orsaka andningsproblem och lunginflammation.

Varje puff av e-cigarrer smakar annorlunda. I vape finns jordgubbssmak, mojito, karamell med choklad, kiwi och piña colada. Mångfalden av smaker, presentationer och tillgänglighet gör användningen hos ungdomar allt vanligare.

Var kom denna trend från?

Vaping uppfanns i Kina av tidigare apotekare Hon Lik, han ville uppfinna ett hälsosammare alternativ till rökning.

Dess resultat var den elektroniska cigaretten.

År 2004 kom förångarna till marknaden genom det kinesiska företaget Ruyan, där Lik hade varit anställd. År 2005; Ruyan, började exportera sina förångare till andra marknader och gick in på den amerikanska marknaden 2007. Många butiker så som Ecigaretter.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, dk.vape.se & Jooz.se säljer dessa produkter. Men det finns också andra butiker som inte säljer ecigaretter.

Det var en omedelbar framgång. I 2014 nådde försäljningen av vaping-enheter 5,000 miljoner dollar.

Är vaping säkrare än att röka cigaretter?

Det har varit en av dess viktigaste försäljningsställen: att använda e-cigaretter kan hjälpa rökare att sluta förlita sig på traditionella cigaretter och är en mindre riskabel vana för deras hälsa.

Med tanke på att rökaren har två typer av missbruk, den fysiska (till nikotin) och den psykologiska (miljön runt honom).

Så patienter som är mycket beroende av nikotin, kunde hitta en lösning i elektroniska cigarrer. Genom att ge dig nikotin, utan alla andra 7 tusen giftiga ämnen som en cigarr innehåller.

Vad är det som händer?

Nu verkar det som att vaping gör människor sjuka.

Hundratals människor i USA har blivit sjuk med lungproblem kopplade till vaping och vissa har dött

De flesta var ungdomar, ungdomar eller i allmänhet friska tjugoårsåldern.

Statliga forskare arbetar redan för att förstå varför problemen orsakas, i samband med food and Drug Administration (FDA) och Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

En lungsjukdom har kopplats till ånga inandning som har dödat sex personer och skadade hundratals mer över hela USA i sommar.

Läkare har sett hundratals fall där patienter (ofta unga och tidigare friska vuxna) har presenterat sig i akuten, plötsligt påverkad av farlig andningsskada.

Vad har vaping vätskor som orsakar skador?

Mycket av e-cigaretter har färglösa och smaklösa kemikalier som propylenglykol och vegetabilisk glycerin. Dessa kemikalier betraktas som livsmedelstillsatser, men deras långsiktiga effekter vid inandning studeras ännu inte.

De flesta e-cigarrer använder produkter som har THC, den huvudsakliga psykoaktiva substansen i cannabis, liksom nikotin. Vanlig ejuice så som Nasty Shisha, Nitros Cold Brew e-juice, Ossem, Pacha Mama, Porn Series Ejuice, Riot Squad, SadBoy, Savage & Senses innehåller inget nikotin.

Nyligen har forskningen fokuserat på vitamin E-acetat, som har använts som förtjockningsmedel, särskilt i vape-patroner som säljs på den svarta marknaden.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Umo, THL, CAN, WikiPedia, Konsumentverket, Kemi, Lansstyrelsen, Riksdagen, Tullverket, Östersund Kommun, Verksamt, Kristianstad, SlutaRökaLinjen, Alingsås, Ronneby, Lysekil.

You may also like